« Jobb & rekrytering

Hur svarar man bäst på intervjufrågorna?

Om du ska på en arbetsintervju så kommer du att få svara på en mängd frågor. Det kan vara bra att öva hemma. Många gånger är det liknande frågor som dyker upp på olika typer av intervjuer. Sedan kan det komma olika frågor med beroende på vad det är för jobb du har sökt. Men generellt är det ett gäng med frågor som allt som oftast dyker upp.

En fråga som tenderar att komma är "kan du berätta lite om dig själv". Det är en ganska svår fråga, då det är lätt att sväva ut i olika saker. Det bästa du kan göra är att lyfta fyra saker som du lyckats bäst med.

En annan fråga kan vara "Hur fick du reda på detta jobbet". Här är det bra att lyfta fram kontakter du har, om du har, inom företaget. En följdfråga kan även vara "vad vet du om vårt företag". Då är det bra om du före det har läst på om det företag du ska på intervju hos.

En annan fråga som är mycket vanlig att den kommer är "Vad är dina största styrkor". Nu kan du ta upp saker som du lyckats med igen och lyfta din kompetens och din erfarenhet. Försök att anpassa svaret så att det inte bara är det du tror intervjuaren vill höra utan också får med sådant som är relevant för rollen du sökt.

Efter det kommer då ofta "Vad är dina svaga sidor". Här ska du inte säga att du inga har, men du ska inte heller säga att du ofta är sen eller att du är dålig på att jobba i team. Ett bra svar är ett svar där du visar att du känner dig själv, förstår vilka delar du kämpar med professionellt och också lägger till vad du gör för att förbättra dig.

Givetvis kommer det fler "generella" frågor, varav många kan du hitta på nätet. Se till att öva in dem och ha bra svar redo, så ska du se att din intervju går perfekt!

22 May 2020